Geçtiğimiz aylarda Sanayi Bakanlığı yapan Sayın Faruk ÖZLÜ, yaptığı bir açıklama ile ülkemizde önümüzdeki on yılda beş ana sektörde SANAYİ DEVRİMİ çalışmasını başlatacaklarını açıklamıştı.
Bu beş sektörden birisinin, GIDA YÜKSEK TEKNOLOJİ SANAYİ olduğunu açıklamıştı.
Bu sektör yatırımını yörelerine getirme becerisini gösteren illerin, geleceğin tarımsal sanayi merkezi olacakları ve büyük kalkınma hamleleri yapacakları kesindir.
Bu sektör açısından ilimiz ne şansa sahiptir ve bir şansımız var mıdır? Şimdiden bu konuyu irdelemek ve fırsatı kaçırmamak lazımdır.
Bu çalışma bugünden yapılmazsa yarını yakalamamız hayal olur sanırım. Alt yapısını planlı, programlı olarak hazırlayıp gerekli müracaatları resmen yapıp ciddi olarak takip eden iller bu fırsatı gerçeğe dönüştüreceklerdir.
Benim kanaatime göre ilimiz, bu konuda en şanslı illerden birisidir.
Çünkü ilimiz ekonomisinin %48 oranını, tarım ve tarımsal üretimin oluşturduğu görülmektedir.
Patates üretiminde Türkiye’de birinci,
Lahana üretiminde birinci,
Çavdar üretiminde birinci,
Kuru fasulye üretiminde ikinci,
Elma üretiminde ülke üçüncüsü,
Nektarin üretiminde sekizinci,
Kiraz üretiminde ise sekizinci sıradadır.
Üretim alanında yapılan yeni destek ve yatırımlarla ilgili İl Tarım Müdürü Sayın Asım BAŞ tarafından yapılan açıklamalardan da bu alanda ciddi gelişmelerin gerçekleşmekte olduğunu öngörüyoruz.
Siyasi görev dönemimde de yazılı talebim üzerine zamanın Tarım Bakanı rahmetli Nafiz KURT tarafından kurulması kararlaştırılan ülkemizin tek Patates Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Sayın Uğur PIRLAK tarafından basında gördüğümüz güzel açıklama ve faaliyetler de bizim şansımızı arttırmaktadır. Tarım Bakanlığı ve Devlet İstatistik Kurumu verileri de bu konuda mukayeseli üstünlüğümüzün resmi belgeleridir.
Ayrıca; ilimiz Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin varlığı da, bu alandaki bilimsel desteği ve yetiştirdiği yüksek eğitimli gençleri ile mukayeseli üstünlüğümüzü perçinlemektedir.
Bu şansımızı gerçeğe dönüştürmemiz için alt yapımızı da ivedilikle tamamlamalıyız. Geçenlerde yerel basında çıkan haberlerde, Niğde hayvancılığında büyük atak yapmamızı sağlayacak olan HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ yer seçiminin de Tarım Bakanlığı yetkililerince kabul edildiği haberini Sayın Vali Yılmaz ŞİMŞEK açıkladılar. Bu, çok önemli ve hızla tamamlanması bizi sevindirecek bir gelişmedir.
Hayvancılık sektöründeki bu gelişmeye paralel olarak mutlaka, Cumhurbaşkanlığı makamınca 13 Aralık 2018 tarihli II. Yüzgünlük İcraat Programında (37. Sahife) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili Tarım Bakanlığınca yer seçimi kesinleştirilmesi emredilen; İzmir, Aydın ve Adana illerine Niğde ilinin de eklenilmesi için ilimizce resmi müracaat yapılıp, ciddi olarak Ankara’da takibi sebze, meyve ve diğer tarımsal ürünler açısından olmazsa olmazımızdır.
Geleceği yakalamanın ancak zamanında gelişmeleri takip ve öncelik alabilmekten geçtiği, siyaset ve ekonomi bilimlerinin tartışma götürmez kuraldır.
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili
26.09.2019