“Mübadele ile yaşanan değişim Niğde’mizin zenginliğidir”
“Mübadele ile yaşanan değişim Niğde’mizin zenginliğidir”
Balkanlar’dan günümüze gelen asırlık geleneğin sürdürüldüğü Yeşilburç köyünde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“Helva Günü Şenliği”ne katılarak helva dağıttı.
Balkanlar’dan günümüze gelen asırlık geleneğin sürdürüldüğü Yeşilburç köyünde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“Helva Günü Şenliği”ne katılarak helva dağıttı.
1890 yılında Yunanistan’daki Türklerin başlattığı mübadele ile Niğde İli merkez Yeşilburç köyüne yerleşen mübadillerin, sürdüregeldiği geleneksel Helva Günü Şenliği pandemi süreci sonrası yeniden yapıldı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,CHP Merkez ilçe Başkanı Kamil Davarcı,İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Yaşar ile yüzlerce vatandaş katıldığı şenlik bayram havasında gerçekleşti.
Yeşilburç Köyü Muhtarlığı ve Yeşilburç Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Helva Şenliği’nde üç kazanda hazırlanan helvalar, davetlilere dağıtıldı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de vatandaşlara helva dağıttı. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, helva dağıtımının ardından etkinliği katılan yurttaşlarla tek tek ilgilendi,sorunları dinledi.
Her yıl düzenlenen Helva Şenliği’nin, güzel bir gelenek olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin birlik ve beraberliğine önemli katkıları olan bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi gerektiğine değindi.
132 YILLIK GELENEK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Milli Mücadele sonrası Balkanlar’da yaşayan yurttaşlarımız ile Anadolu’nun farklı illerinde yaşayan azınlıkların karşılıklı değişimi yaşandığını ve Niğde ilinde de bu bağlamda önemli bir göç olduğunu belirtti.Gürer,Niğde’den Yunanistan’a gidenlerin köylerine yerleştiren Balkanlar’dan gelen Türklerin adet gelenek ve görenekleri yaşatarak Niğde kültürüne büyük bir zenginlik kattıklarını ifade etti.Niğde’de Yeşilburç köyü başta olmak üzere Niğde Merkez, Bor, Fertek, Aktaş, Gölcük, Ovacık, Uluağaç, Kiçiağaç, Konaklı, Hasaköy, Tırhan, Kavuklu, Taşlıca, Ballı, Hançerli, Kumluca, Hamamlı, Maden, Çarıklı gibi yerleşim yerlerinde önemli bir nüfusa sahip olan Balkanlar’dan gelen Türklerin geleneklerinin bölge kültürü içinde büyük bir kazanç olduğunu ifade etti.
Gürer, ilki 1890 yılında Yunanistan’ın Grebze bölgesi Krifçe köyünde başlayan Helva Günü Şenliği’nin, Niğde’nin Yeşilburç köyünde 2000’li yıllardan itibaren geleneksel hale getirildiğini pandemi nedeni ile verilen aradan sonra farklı illerdende gelenlerle şenliğin yapıldığını söyledi.
Üç kazan helvanın dağıtıldığı etkinlikte Balkan müzikleri ve folkloru da sergilendi.Yüzlerce kişi ata gelenekleri ile anılarını tazeledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.