NİĞDE'DE PATATES FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Niğde'de0" Topraktan Sofraya Niğde Patates Festivali" düzenlendi.

Niğde Valiliği, Belediye ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "Topraktan Sofraya Niğde Patates Festivali" nin ilki gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Şeflerin hazırladığı 51 çeşit patates yemeği tanıtıldı ve ücretsiz patates cipsi ile patates ve elmalı dondurma ikram edildi. Festivalde konuşan Vali Yılmaz Şimşek: 'Marka Kent Niğde Projesini hayata geçirdiğimizde bir karar daha almıştık. Her ay bir festival düzenleyerek 12 ay 12 festival dedik. Maalesef pandemi nedeni ile bunu bir süre ertelemek mecburiyetinde kalmıştık. İşte bugün aldığımız kararı uygulama zamanının geldiği düşüncesi ile startı yine adı Niğde 'siz anılmayan Niğde'nin markası olan Niğde patatesinin festivalini düzenleyerek vermiş oluyoruz.

 

SARIEROĞLU: FESTİVALLAER EKONOMİ VE KÜLTÜRÜ ETKİLER
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, "Festivallerin şehirlerin ekonomisi ve kültürünün geliştirilmesinde çok katkısı var. Bu festivallerle İç Anadolu'nun incisi olan Niğde'mizi çok daha geliştirip daha güzel yerlere getireceğiz. Niğde, patates üretiminde birinci. Lahana ve çavdar üretiminde de ilk sırada yer alıyor. Diğer taraftan Niğde'yi elmasıyla ve kuru fasulye üretimiyle tanıyoruz. Tarımın bel kemiği niteliğinde olan Niğde'nin çok daha güzele ve iyiye gideceğine yürekten inanıyoruz” dedi.
VALİ ŞİMŞEK: HER ETKKİNLİK ŞEHRE DEĞER KATAR
“Niğde’mizin simge değerlerinden birisi, üretimde de Türkiye birincisi patatesin öneminin ortaya çıkarılmasının yanında Niğde’nin tanınırlığını artırmak, başta turizm olmak üzere, ilin ekonomisine katkıda bulunulması amacıyla gerçekleştirilen bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Niğde Valisi Yılmaz Şimşek; “Binlerce yıldır farklı kültürlerle yoğrulmuş, yüzlerce medeniyetin izlerini ilk günkü gibi muhafaza etmiş ilimiz Niğde’nin ülkemizde ve tüm dünyada tanınırlığını artırmak ve bu doğrultuda ilimize yerli ve yabancı ziyaretçileri çekmek üzere 2017 yılında “Marka Kent Niğde” projesini hayata geçirmiştik. Uzun soluklu bu süre zarfında Ketençimen Kayak Merkezi, Çiftehan Çevre Düzenlemesi, Yeşilburç Turizm Köyü, Lavanta bahçeleri, Kent Müzesi, Kalenin kentsel dönüşümü gibi çeşitli çalışmalar başlattık ve görüyoruz ki; projemiz, emin adımlarla ilerlerken beraberinde de olumlu sonuçları doğuruyor.  Tabi bu çalışmalar projenin sadece bir ayağını oluşturuyor. Bu kadar tarım çeşitliliğinin olduğu bir şehirde sadece tarihi ve doğal güzellikleri ön plana çıkarmak tanıtımda eksik kalmış olur. Bu nedenle tüm bunların yanında farklı etkinliklerle de Niğde’nin tarımda da Marka olduğunu hatırlatmak ve adını gündemde tutmak gerekiyor.  Unutmayacağımız en önemli konu her etkinlik ilimizin tanıtımına önemli bir katkı sunacaktır.  Bizler bundan yola çıkarak Marka Kent Niğde Projesini hayata geçirdiğimizde bir karar daha almıştık. Her ay bir festival düzenleyerek 12 ay 12 festival dedik.  Maalesef pandemi nedeni ile bunu bir süre ertelemek mecburiyetinde kalmıştık. İşte bugün aldığımız kararı uygulama zamanının geldiği düşüncesi ile startı yine adı Niğde ’siz anılmayan Niğde’nin markası olan Niğde patatesinin festivalini düzenleyerek vermiş oluyoruz.  Dünyanın en önemli besin kaynaklarından birisi olan patates, ülkemizde de en fazla üretilen ve tüketilen besinlerin başında gelmektedir.  Ülkemizde %13'lük üretimle Türkiye 1.'si ise Niğde’dir.  Böylesine önemli bir değeri tanıtmamız gerekiyor. Tanıtım yaparken de ilk önceliğimiz marka değerimizi arttırıp marka kent olma yolunda hızla ilerlemektir.  Bu festivale vatandaşlarımızın, özellikle de Niğde’de yaşayan ve farklı illerde ikamet Niğdelilerin sahip çıkması çok önemli. Bizler elimizden gelen desteği veriyoruz. Ancak Kamu eliyle yapılan işler desteklenmedikçe bir yere kadar ilerler. Bizler öncülük etsek te halkın desteği ile bu tür etkinliklerden daha fazla verim elde edileceğini düşünüyorum. Bu nedenle festivalin geleceği için vatandaşlarımızın sahip çıkması oldukça önem taşıyor.
Konuşmaların ardından halk oyunu ekibi gösteri sundu, patatesin tarihsel sürecinin anlatıldığı video izletildi.
Daha sonra kurdele kesen Sarıeroğlu, Vali Şimşek, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, AK Parti milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ve diğer protokol üyeleri, Patates Araştırma Enstitüsünce geliştirilen yerli patates çeşitlerini inceledi, şeflerin hazırladığı 51 çeşit patates yemeğini tattı. Festivalde katılımcılara ücretsiz patates cipsi, patatesli ve elmalı dondurma ikram edilen festivalde, patatesin topraktan sofraya uzanan serüveninin fotoğraflarla anlatıldığı sergi de açıldı.
Açılış töreninin ardından devam festival kapsamında, yarışmalar, patates hasadı ve konserlerle devam edecek.