Bayram Namazını Beklemeyin !
Diyanet Başkanlığınca Müslüman cemaatin yıllardır ihtiyacı olanlara kendi aralarında dinimizce verilmekte olduğunu belirten Bor İlçe Müftüsü İsmail ÇAKIR, fitre ve zekat vermek için Bayram namazının beklenmemesi gerektiğini belirtti.
Müslüman toplumların genellikle Ramazan aylarında durumu olmayan vatandaşlara verdiği Fikre ve zekat ibadeti hakkında din adamları uyarıda bulundu. Uzun yıllar din görevlisi olarak görev yapan Bor İlçe Müftüsü İsmail ÇAKIR , bu yıl fitre bedeli kişi başı en az 70 Lira olarak Diyanet tarafından açıklanmış, fitre vermek için Bayram namazının beklenmemesi gerektiğini belirtti.
BAYRAMDAN ÖNCEDE VERİLEBİLİR
Türkiye’nin değişik bölgelerinde din görevlisi olarak çalışan Bor İlçe Müftüsü İsmail ÇAKIR, Zekat ve Fitre hakkında gazetemizin sorularını cevapladı. Müslüman toplumların genellikle Ramazan ayını tercih ederek verdiği Fitre ve Zekat hakkında bilinmeyenlere ışık tutan Canyurt, Fitre için Bayram namazını beklenmeden muhtaçlara verilmesinin daha faziletli olacağını söyledi. Müftü İsmail ÇAKIR, Ramazan ayının sonlarına gelindiği bugünlerde Fitre hakkında şunları söyledi. “Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. “
BELLİ BİR ZAMANI YOK
Din adamı İmam Bor İlçe Müftüsü İsmail ÇAKIR, Zekat hakkında ise şu bilgilere yer verdi. “Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.
Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan'ı beklemeye gerek yoktur.”