Buğday üretiminde tehlike çanları çalıyor. Gübre alamayan çiftçi isyan etti.
Gübre fiyatlarının aşırı derecede artmasından dolayı ektiği buğdayına gübre kullanamayan çiftçinin elde edeceği ürünün dönüme 700 kilogramdan 200 kilograma kadar düşeceği kaydedildi. Gübre fiyatları da çiftçi tarafından yakından takip edilirken, 22 Mayıs gübre fiyatlarına göre bazı gübre fiyatlarında artışlar yaşandığı gözleniyor.
Gübre fiyatlarından dolayı, çiftçinin gübre kullanamamasının faturası çıkmaya başladı.
Aksaray'ın Yetiştepe kasabında çiftçilik yapan Amin Uz, buğday üreticisi olarak tarlasına yeterli gübre atamadıklarını belirterek, geçmiş yıllarda dönüme 700 kilogram buğday elde ettiğini ancak bu yıl ciddi oranda verim kaybı yaşayacağını ve dönüm başına ancak 150-200 kilogram ürün alabileceğini bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üreticilerinin sorunlarını dinledi. Aşırı zamlandığı için tarlalarına yeterli gübre atamadıklarından yakınan üreticiler, bu nedenle bu yıl verimin oldukça az olacağını belirttiler. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan Aksaray ili Yeşiltepe Kasabasından Amin Uz buğday üreticisi olarak, tarlalarına yeterli gübre atamadıklarını belirtti. Gübre fiyatlarının bir yıl içinde aşırı derecede zamlandığına dikkat çeken Amin Uz, ne taban gübresi ne de üst gübre atamadıklarını ifade ederek, tarlasındaki buğdayı göstererek bu yıl verim düşük olacak” dedi
REKOLTE 150-200 KİLOYA DÜŞECEK
Sulama suyu ile tarım yaptıkları için kuru tarıma göre daha iyi ürün aldıklarını ve dönümde ortalama 700 kilogram buğday elde ettiklerini anlatan Amin Uz, bu yıl gübre atamadıkları ve ot ilacı kullanamadıkları için ciddi oranda verim kaybı yaşayacaklarını da dönüm başına ancak 150-200 kilogram ürün alabileceklerini ifade etti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’de kuru tarımda TÜİK verilerine göre dönümde 270 Kg ürün alındığını,kuraklık ile yer yer 140 kg kadar verim düştüğünü,geçen yol bazı tarlalara biçerdöver dahi girmediğini bu yılda gübresiz tarım ile Hububatta sıkıntı olduğunu yerinde tarla da gördüklerini söyledi.
ÜRETİCİ SAMANDAN DA UMUDUNU KESTİ
Buğday rekoltesinin az olacağı gibi samanın de beklendiği kadar çıkmayacağını kaydeden Amin Uz, bugün itibariyle protein değeri olmamasına rağmen samanın tonunun 2 bin 400 lira civarında olduğuna dikkat çekti.
TABAN FİYAT EN AZ 7 BİN LİRA OLMALI
CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer ise samanın tonunun 2 bin 400 lira olduğu bir ortamda buğdayın taban fiyatının ise en az 7 bin lira olması gerektiğine işaret etti. Gürer ”Çiftçi refahı düşünülüyorsa ve TMO alım yapmayı hedefliyorsa TMO alım fiyatı sulu tarım değil kuru tarım ve kuraklık etkisini de hesaplayarak saptamalıdır. Dünya da Gıda krizi kaygıları artarken İthalata değil Çiftçimize destek olacak taban fiyat şarttır” diye konuştu.
GÜBRE ATILAMADI, VERİM DÜŞECEK
Gübre fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle üreticilerin tarlalarına taban ve üst gübresi atamadığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir yılda % 342 yalnız gübreye zam geldi. Mazot,tarım ilacı, tohum ve yeraltı sulama suyu faturaları tarımı zora soktu. AKP iktidarı yanlış tarım politikaları sorunları derinleştirdi. Bu yıl gübre olmasa da kar umutları attırdı ancak Nisan kurak geçti. Nisan yağmurlarının da yeterli olmaması nedeniyle oluşan bazı bölgelerde kuraklık sonucu verimin düşük olacağının tahmin edildiğini vurguladı.
BUĞDAYDA TEHKİLE ÇANLARI
Tüm bu olumsuzlukların buğday üretiminde tehlike çanlarının çalmasına neden olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarı geçen yıl hasat öncesi taban fiyatı açıklandı. Bu yıl durum belli değil, Yurt dışından buğday fiyat gelişmelerine karşı zamanında önlem alınmadı. Hububat ve üreticinin yaşadığı mağduriyetinin giderilmesi ve gelecek yıllarda da üretimin devam edebilmesi için bugünlerde açıklanması beklenen buğday taban fiyatının üreticinin beklentilerinin altında kalmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Peki gübre fiyatlarında son durum nedir? Hangi gübre çeşidi kaç liradan satılıyor? Gübre fiyatlarında bir indirim yaşandı mı? Bu soruların cevabı incelendiğinde piyasada 22 Mayıs gübre fiyatları şu şekilde seyrediyor.
Üre (Pril) ve Üre (Granül) fiyatları firmalar arasında farklı fiyatlar bulunsa da 13 bin 350 TL/ton ile 12 bin 500 TL/ton arasında değişiyor. Üre gübresinin geçtiğimiz haftalara tonda 500 ile 700 lira arttığı gözleniyor.
20.20.0 gübre fiyatlarında geçtiğimiz haftalara göre bir düşüş görünmezken, fiyatlar firmalar arasında 8 bin 100 TL/ton ile 10 bin TL/ton arasında değişiyor. 20.20.0 gübre fiyatlarında Toros ve İGSAŞ’ın fiyatları diğer firmalara göre daha düşük görünüyor.
DAP gübre fiyatlarında bir indirim görünmezken, firmalar arasında da diğer gübrelere göre yüksek fiyat farkı bulunmuyor. DAP gübre fiyatları 13 bin TL/tonun üstünde kalmaya devam ediyor.
Yine 15.15.15 gübre fiyatları da 9200 TL/tondan başlıyor 11 bin 500 TL/tona kadar çıkıyor. Piyasada en uygun 15.15.15 gübre fiyatı EGE Gübre ile İGSAŞ’da görünüyor. Bu iki firmanın 15.15.15 fiyatları 10 bin TL/tonun altında bulunuyor.
Amonyum Sülfat fiyatlarında da geçtiğimiz haftalara göre bir düşüş görünmezken bazı firmaların fiyat artışına gittiği görülüyor. Amonyum Sülfat fiyatları 6200 TL/tondan başlarken, 7 bin TL/tona kadar çıkıyor.
Son olarak Can gübre fiyatları da 6 bin 200 TL/ton ile 6 bin 500 TL/ton arasında değişiyor.