Gürer: Uzman öğretmenliğe puan zorunluluğu
Gürer önergesinde, “Öğretmenlerin uzman öğretmen olabilmek için yeniden sınava tabi tutulmalarına neden ihtiyaç duyulmuştur? Mevcut sistemde görev alan uzman öğretmen sayısı ne kadardır? Kaç adet uzman öğretmen kadrosu bulunmaktadır? Uzman öğretmen kadroları toplam kadroya oranlandığında norm kadronun ne kadarı için planlanmıştır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun “Öğretmenlik Kariyer Basamakları” başlıklı fıkrasına atıfta bulunarak, “Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan; Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan, Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan, Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan, öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir” dedi.
SINAVDA EN AZ 70 PUAN
Gürer, Bakan Özer’in aynı kanun maddesinde “Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.” Hükmünün yer aldığına da dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ilgili kanun maddesi kapsamında, öğretmenlerden uzman öğretmen unvanı için aranan şartları taşıyanların, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvurabildiğini ve yazılı sınavda 70 ve üzerinde puan almaları hâlinde kontenjan sınırlaması olmaksızın uzman öğretmen unvanı alabildiklerini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, resmi okul ve kurumlarda 75 bin 433 uzman öğretmen bulunduğunu ifade ettiğini belirtti.