Ahilik Haftası Kutlandı
Ahilik Haftası Kutlandı
Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odası(NESOB) Murat Zeren Eğitim ve Hizmet salonunda gerçekleştirilen Ahilik Haftası programı gerçekleşti.
Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odası(NESOB) Murat Zeren Eğitim ve Hizmet salonunda gerçekleştirilen Ahilik Haftası programı gerçekleşti.
Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) ve Birliği bağlı esnaf odalarının üyeleri, 14. Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sunarken, program Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odası Murat Zeren Eğitim ve Hizmet salonunda oldukça sade bir törenle tedbirler kapsamında devam ederken Yılın Ahisine kaftan giydirme, plaket töreni ve yılın kalfası ile çırağına plaket töreni gerçekleştirildi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Murat Zeren Eğitim ve Hizmet binasında düzenlenen programa Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde İl Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, İl Jandarma Komutanı Nihat Özkök, Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, siyasi parti temsilcileri, STK yetkilileri ve esnaflar katıldı.
AHİLİK BİR İNSAN BİLİMİDİR
Programın açılışında konuşmasını NESOB Başkanı Alim Yeşil yaparken, yeşil konuşmasında; “TESK olarak Ahi Teşkilatı sonuç ne olursa olsun, kim ne yaparsa yapsın bu teşkilat her daim devletinin yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir. Ahilik bir insan bilimidir, her şeyde, her ortamda ve çağda, denge ve düzen tutturandır. Ahilik Teşkilatı Selçuklu devletinin, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda çok önemli katkıları olmuş, her daim Devletinin bağımsız ve hür bir şekilde yönetilmesine desteğini esirgemeyen büyük bir teşkilattır. Ahiliğin genel desturu “Eline, Beline, Diline sahip ol. Kalbini, kapını, alnını açık tut” bakış açısıyla iş ahlakını savunan, işçinin alın terini koruyan, kaliteli ürün üreten ve tüketiciyi kandırmadan uygun bir şekilde satılmasını sağlayan bir teşkilattır. Ahilikte Bunların aksini yapan Ahi ustalarının “Pabucunu dama atarak” hileli iş yapan esnafın ya dükkânı kapatılırdı ya da o esnaf yaptığı işten men edilirdi. Ahilik Teşkilatı günümüzde Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu yani TESK adı altında 3005 Oda, 82 Birlik, 13 Federasyon olarak temsil edilmektedir. Şu unutulmamalıdır ki; Dağıtan değil toparlayandır. Yıkan değil yapan, dünya ve ahret dengesini tutturandır. Ülke ve ülkenin varlığına karlılıklar, mutluluklar sağlayandır.” Diye konuştu.
DÜNYA ÜLKELERİ DE BU KÜLTÜRÜ UYGULAMAYA ÇALIŞIYOR
NESOB Başkanının ardından bir konuşmada Niğde Valisi Yılmaz Şimşek yaptı. Vali Şimşek yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: ‘‘Bugün uygar dünya ülkelerinin toplumlarında uygulamaya ve hâkim kılmaya çalıştıkları bu değerler, yüzyıllardan beri Anadolu Türkleri tarafından ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer milletlere de örnek oluyor.Ahilik Programda konuşan Vali Yılmaz Şimşek; “Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; kısaca dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Nitekim Ahiliğin kurucusu Ahi Ev- ran’ın esnaf ve sanatkârlarımıza verdiği; “Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı” öğüdü bunun bir göstergesidir. Bu anlamda Ahilik çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin bir simgesidir. Kelime kökü kardeşlik anlamına gelen Ahilikte, İnsanlar arasındaki ahlaki ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir. Türk Milletine özgü bir olgu olan Anadolu Ahiliğini kurumsallaştıran bu değerli insanlar, o dönemin, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğrenmişlerdir. Ahilik teşkilatı asırlardır ahilik felsefesini benimseyen ve bunu yaşayan esnaf yetiştirmiş, mesleğinde ehil olmayanlara da asla ahilik belgesi vermemiştir. Ayrıca esnaf ve sanatkârlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın da gelişmesine katkı sağlamıştır. Her yıl olduğu gibi; bu güzel geleneğimizi yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarmak için bir aradayız.” dedi.
Konuşmanın ardından Yılın Ahisine kaftan giydirme, plaket töreni ve yılın kalfası ile çırağına plaket töreni gerçekleştirildi.
Niğde Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından “Yılın Ahisi” olarak Soba ustası Halim Gönen seçilirken, yılın Ahisi seçilen Halim Gönen’e kaftanı NESOB Başkanı Alim Yeşil tarafından giydirildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.