Niğde, Bor Belediyesi tarafından Altunhisar yolu Pınarbaşı mevkiinde 20 bin metrekare alanda yaklaşık 6 milyon 500 bin lira maliyetle 3334 adet güneş enerji paneli ile kurulan Güneş Enerji Santrali törenle hizmete girdi.
Vali Yılmaz Şimşek, Bor-Altunhisar karayolu üzerinde kurulan tesisin açılışında yaptığı konuşmada, yerli, milli ve çevreci projenin hayata geçirilen santralin hayırlı olmasını diledi. Tesisle birlikte Bor Belediyesinin yaklaşık 22 yıllık gelir kapısına kavuştuğunu ve aynı zamanda yerli, milli ve çevreci projenin hayata geçirildiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Türkiye, enerji alanında dışa bağımlı bir ülke. Petrolü, doğalgazı ve kömürün büyük bir çoğunluğunu ithal ediyoruz. Bu da cari açık olarak karşımıza çıkıyor. Ancak büyük bir potansiyelimiz var, o da güneş enerjisi. Özellikle Niğde ve çevresi bu anlamda çok önemli bir potansiyele sahip. Biz de bu geçekten yola çıkarak, Valilik olarak 2015 yılında Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesini hayata geçirmiştik. 2018 yılında da bu bölge YEKA olarak ilan edildi. Bölge, yaklaşık 2 bin 500 hektarlık, bin 500 megavat kapasiteli bir alan. Burası hayata geçirildiğinde bin 250 kişiye istihdam sağlayacak."
Bor Belediye Başkanı Serkan Baran da santrali tamamen ticari amaçla yaptıklarını anlattı. Yaklaşık 20 bin metrekare alanda inşa edilen tesisin 25 gün gibi kısa bir sürede kurulumunun gerçekleştiğine ve 3 yıl içerisinde borcunu kendisi ödeyeceğini ifade eden Baran; "Tesisin kredisini, İller Bankasından karşıladık. Yatırımı 36 taksitle belediyemize kazandırdık. Buranın geliriyle taksitlerini ödeyeceğiz. Santralde, 3534 güneş paneli var. 3 yıl boyunca burada yapılan hizmet kendi borcunu ödeyecek. Tesis, geriye kalan ömrünün 22 yılını Bor Belediyesine ve halkına hizmet etmek için çalışacak. Aylık kazancı, gün doğduğu müddetçe, 23 bin dolar seviyesinde. Buradan her ay bin 264 kilovatlık enerji saplayacağız. Bugünün bedeliyle aylık 170 bin lira gelir elde edeceğiz. Kullandığımız krediyle ilgili 3 yıl boyunca bütçemize hiçbir maliyeti veya masrafı olmayacak. 3 yılın sonunda da her ay yaklaşık 200 bin lira getirisi olacak." Konuşmaların ardından, Vali Şimşek, Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve diğer protokol üyeleri, kurdele keserek tesisin açılışını yaptı.
Törene; AK Parti Niğde milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, AK Parti İl Başkanı Mahmut Peşin, Vali Yardımcısı ve Bor Kaymakamı Mehmet Yavuz, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, ve diğer davetliler katıldı.