Fotoğraflar | Diğer Albümler » 18 ID Numaralı Fotoğraf | | Kellesini Alan Onlara Gidiyor... | Bor’da Kurban Bayramında kesilen kurbanların kellelerinin ve paçaların temizliği demirci ustalarına gelir kapısı olmaya devam ediyor.
Bor’da kurbanlarını kesen vatandaşlar, kurban kellesinin ve paçaların (ayakların) temizliği için Bor Eski Sanayisinde sayıları az sayıda kalan demirci ustalarının yolunu tutuyor.
Demirci dükkanlarında körüklü kor ateşlerde demir işlemek için yakılan ateşler, bu kez kurbanlık hayvanların kellelerinin temizliği işine yarıyor.
Hayvan başına 15 TL alan demirci ustaları, hayvan kellelerini ve paçalarını ateşte temizliyor.
Bor ve bölgesinde yıllar öncesinden beri süre gelen ve yaşayan mutfak kültürü lezzetleri arasında yer alan ‘kelle-paça’, Kurban bayramlarında ‘kelle ütme’ işleriyle uğraşan ustalara gelir kapısı oluyor.
Kurban Bayramı'nda kendine has bir tadı olan müdavimlerinin terk edemediği kelleyi ütenler, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Borlular kestikleri kurbanların kelle ve bacaklarını, yünlerinden temizlenerek ütülmesi için demirci ustaların yada başarılı olan ev hanımlarına başvuran vatandaşlar, unutulmaya yüz tutmuş körük yardımıyla kelle ve bacakları tütsüleyerek üten kelle ütme ustaları, bayram sürecince ustalar gece geç saatlere kadar yoğun bir mesai ile çalışıyor. Kadınların da kendilerine yardımcı olduğu ütücüler, meraklılarına iş yetiştirmekte zorlanıyor.
Niğde’nin Bor ilçesinde kellelerin tanesini 10-15 Liradan üten demir ustaları ise ateşte kızdırdığı demirlerle kelleleri dağlayarak, tüylerinden temizliyor. Kelle ütme ustaları, bayramda yoğun bir taleple karşılaştıklarını ve işlere yetişemediklerini söylediler. Bir geleneği yaşatan ustalara, ütme işlerinde eşleri de kendilerine yardımcı oluyor.
Bor’da kurbanlıklarını kesen vatandaşlar, kelle paçaları yemek haline getirebilmek için tüylerinden temizleme işleminin yapıldığı kelle ütme ustalarına ev hanımları ya da Sanayinin yolunu tutuyor. Vatandaşların Eski Sanayi Sitesindeki demirciler yada tecrübeli ev hanımların önüne getirdiği kelle ve paçalar, ütülmeyi bekliyor.
Kelle ütenlerin ustalarda değil Bor’da bazı ev hanımları da kelle üterek para kazanıyor, kadınlar ise körüklerle alevi harlandırıyor ve kelleyi kıllarından arındırmak için yakma işlemini yapıyor.
Kelle ütmenin çok zahmetli olduğu kadar, tadının da bir o kadar lezzetli olduğunu belirten Demirciler ve Tamirciler Odası Başkanı Ethem Bozdoğan, “Hem vatandaşın ütme kelle yeme zevkini yaşatıyoruz hem de kurban olan hayvanların kelle ve ayaklarının atılarak günah işlemelerini önlüyoruz. Kestiğimiz kurbanlarımızın kellelerini üterek kurban bayramında geç saatlerde siz değerli halkımıza hizmet veren ekmeğini taştan çıkaran emekçi ustalarıma ve üyelerime ne kadar teşekkür etsem azdır.
Demircilik sanatı bizim kolumuzun altın bileziğidir.
Kimi zaman soğuk demirleri ısıtarak güllap, sikke, zemberek yapanlarız, kimi zaman çan yaparız, kimi zaman kapı pencere yaparız, kimi zaman ekmek sacı, kürek soba kovası yaparız. Kimi zamanda kelle üteriz Allah’ım pirimiz Davut Aleyselam Peygamberimize hak rahmet kılsın. Sağlıklı Huzurlu Bayramlar Dilerim” şeklinde konuştu.
|  | | | | | | Yorumlar | |
|
Teşekkürederiz...
Yorumunuz elimize başarıyla ulaştı, en kısa sürede yorumunuz editörlerimiz tarafından incelenerek uygun görüldüğünde sayfada yerini alacaktır.
|
| *** Yorum Yaz | Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın. |
|
|
| |
| | NÖBETÇİ ECZANELER |
Niğde Merkez ve İlçelerinde nöbetçi eczaneler. |
Hava Durumu ( Niğde )
|
Bugün
|  | | 14°°C - 27°°C |
| Cumartesi |  | | 14°°C - 27°°C |
| Pazar |  | | 11°°C - 26°°C |
| Pazartesi |  | | 10°°C - 20°°C |
| |
|
Namaz Vakitleri ( Niğde )
|
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı | 05:45 | 07:05 | 12:58 | 16:10 | 18:42 | 19:57 |
3 Mart 2021 Çarşamba
|
Tarihte Bugün | | 1829 - Sultan ikinci Mahmud Han, yenileşme hareketini başlatan Kıyafet Kanunu'nu yayınladı | | | 1878 - Ayastefanos (Yeşilköy) Anlaşması imzalandı. | | | 1883 - Sanayi-i Nefise Mektebi adı ile, bu günkü Güzel Sanatlar Akademisi kuruldu. | | | 1924 - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Hilafetin kaldırılması kararlaştırıldı Son Halife Abdülmecid Efendi, aynı gece sabaha karşı Çatalca istasyonundan trene bindirilerek yurt dışına gönderildi. | | | 1924 - Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. | |
|
Günün Sözü | Dal rüzgarı affetmiştir ama, kırılmıştır bir kere. | (Konfüçyus) |
|
Süper Lig | Takımlar | O | G | B | M | Av | Puan | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 29 | 22 | 3 | 4 | 34 | 69 | FENERBAHÇE A.Ş. | 29 | 19 | 7 | 3 | 26 | 64 | T.Konyaspor | 31 | 17 | 8 | 6 | 0 | 59 | İSTANBUL BAŞAKŞEHİ | 32 | 15 | 12 | 5 | 19 | 57 | Beşiktaş | 26 | 18 | 3 | 5 | 0 | 57 | Galatasaray | 26 | 18 | 3 | 5 | 0 | 57 | TORKU KONYASPOR | 29 | 16 | 8 | 5 | 7 | 56 | Fenerbahçe | 26 | 17 | 3 | 6 | 0 | 54 | MEDİPOL BAŞAKŞEHİR | 29 | 13 | 9 | 7 | 15 | 48 | Osmanlıspor FK | 31 | 13 | 9 | 9 | 0 | 48 | Trabzonspor | 26 | 14 | 6 | 6 | 0 | 48 | OSMANLISPOR FUTBOL | 30 | 13 | 8 | 9 | 17 | 47 | Hatayspor | 26 | 13 | 6 | 7 | 0 | 45 | Akhisar Belediyesp | 31 | 11 | 12 | 8 | 0 | 45 | Atiker Konyaspor | 34 | 9 | 17 | 8 | 0 | 44 | AKHİSAR BELEDİYE G | 29 | 11 | 10 | 8 | 3 | 43 | KASIMPAŞA A.Ş. | 29 | 12 | 7 | 10 | 2 | 43 | Gaziantep FK | 27 | 11 | 10 | 6 | 0 | 43 |
|
|